Apele minerate si tratament

Localitatea posedă un stabiliment de băi moderne, prin exploatarea a 30 de ape minerale, ca: ape clorosodice, ioduroase, clorosodice-feruginoase, sulfuri alcaline, renumite pentru efectele lor terapeutice în tratamentul bolilor de rinichi, stomac, în afecţiunile vezici biliare şi diabet.
Pe plan international apele minerale sunt comparabile cu apele de la Vichy, Ems, Bourboule.
Ceea ce individualizeaza produsul turistic al statiunii este unicitatea pe plan national a unor tratamente pentru desensibilizarea organismului la bolnavii alergici prin injectii cu apa minerala sulfuroasa izotona.

Prima atestare documentara a localitatii Baile Olanesti dateaza din 19 iulie 1527.
Apele minerale de la Olăneşti sunt menţionate prima dată într-un hrisov din 1760 şi sunt numite ape tămăduitoare, acestea aflându-se pe moşia clucerului Toma Olănescu care construieşte primele camere de băi.
In privinta denumirii localitatii Olanesti, parerile sunt impartite. Unele izvoare sustin ca numele statiunii provine de la cavalerii armatei austriece. Acestia se numeau "olane", respectiv "ulani". Altii sunt de parere ca numele se datoreaza in mare parte boierilor locului, cum ar fi Toma Olanescu. Vestea efectului tămăduitor a fost intarita chiar de conducătorul revoluţiei din 1821, Tudor Vladimirescu, care se retragea aici, pe moşia Olanestilor impreuna cu grupul sau de boieri.
Primele analize ale acestor ape au fost facute de dr. Karl Friedrich Siller in anul 1830 ceea ce a determinat cresterea numarului de beneficiari ai tratamentului de aici. In anul 1853-1854 se face a doua analiza de catre Petrache Poenaru, iar mai târziu , de profesorul de chimie Alexe Marin.
În urma cererii generalului dr. Carol Davila, care vizitase statiunea împreuna cu elevii scolii de medicina din Bucuresti, în anul 1869, d-rul chimist Bernath Lendway face o noua analiza a izvoarelor si comunica rezultatul în ziua de 14 iunie 1869 printr-o telegrama in care isi manifesta surprinderea si incantarea, numind apele ca fiind “de natura extraordinara“.
În anul 1873 apele minerale de la Olanesti sunt trimise la Expozitia din Viena, unde sunt din nou examinate, obtinand Medalia de Aur.
Dupa lucrarile chimice, analitice, comparatice, apele minerale de la Olanesti, s-au comparat cu mai multe surse straine si s-a constatat ca studiile geologice si hidrologice efectuate de dr.Knott, inspector general al apelor minerale din Austria, ca si analizele chimice ale tuturor izvoarelor minerale facute de prof. Krizan de la Institutul Chimic din Praga au permis ca în anul 1922 sa poata începe captarea, dupa cele mai noi tehnici ale vremii, a 22 surse de ape minerale. Actiunea a beneficiat si de sprijinul casei Rumpel A.G. din Viena, specializata în astfel de lucrari.
Tratament balnear
Tratamentul balnear de Olanesti cuprinde principalele obiective ale terapeuticii moderne: profilactic (profilaxie primara sau cura de sanatate la cei sanatosi, si profilaxie secundara – preventie a recaderii bolii), curativ si recuperational.
Tratamenul balnear de Olanesti se imparte in crenoterapie (tratament cu ape minerale) si tratament auxiliar (hidroterapie, electroterapie, fototerapie, aeroterapie).
In cura interna, s-a generalizat metoda administrarii a 6 prize de apa pe zi, pe cat posibil direct de la sursa (buvetele amenajate in statiune), deoarece apele hipotone si izotone (care contin sulf tritabil tiosulfati sau complexe coloidale sulfuroase) isi pierd stabilitatea in contact cu aerul, isi modifica atat aspectul, cat si actiunile farmacodinamice in cateva ore. Acesta este motivul pentru care aceste ape nu se imbuteliaza si nu se comercializeaza. Unele ape trebuie incalzite la anumite temperaturi inainte de administrare. In hotelurile mari, exista baruri de ape minerale aprovizionate la ore fixe de 6 ori pe zi.

Izvoarele Minerale
In 1910 dr. Ion Puturianu a grupat izvoarele minerale in mai multe categorii dupa compozitia chimica si actiunea lor asupra organismului:
•14 izvoare iodurate
•6 izvoare sulfurate si clorurat sodice
•4 izvoare cu ape diuretice
•1 izvor bicarbonat, cu emanatii abundente de gaze
•2 izvoare purgative
•2 izvoare feruginoase
•2 izvoare avand compozitie mixta.
In anii 1920-1922 hidrogeologul dr. Knetl de la firma `rumpel` din Viena in urma studiilor efectuate la Baile Olanesti, a ajuns la concluzia ca debitul si temperatura apelor minerale raman constante sau variaza foarte putin. Au fost cercetate 30 de surse hidrominerale situate pe Valea Olanesti ( izvoare minerale nr: 1, 2, 3, 4, 5, 19, 20, 24, 30) pe Valea Tisei (izvoare minerale nr: 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18). Odata terminata captarea, sursele hidrominerale au fost supuse investigatiilor fizice si chimice de catre dr. Krizon din Praga, chimistii Meta si Schwartz de la Institutul Geologic, dr. V. Bianu, dr. C. Mihailescu, dr. L. Alexiu, dr. P. Petrescu.
In urma analizelor, in 1926 izvoarele minerale din Olanesti dupa concentratie au fost clasificate in 3 grupe:
•ape hipotone (izvoarele minerale nr: 24, 12, 11, 14, 10, 6)
•ape izotone (izvoare minerale nr: 5, 7, 30)
•ape foarte usor hipertone ( izvoare minerale nr: 19, 3, 20).

Izvoare minerale in Baile Olanesti
In urma studiilor comparative cu alte ape minerale din Europa, s-a constatat ca:
- izvorul mineral nr: 24 din Baile Olanesti, egaleaza sau depaseste efectele apelor de la Contrexville, Karlsbad, Martingni, Viltel, Evian, Tahanon
- Izvorul mineral nr. 2 are actiune egala ori superioara a apelor minerale de la Eaux-Bonnes, Barroger, Aix-les-Bains, Baden, Weisbaden, Achen
- izvoarele minerale nr.3 si nr.9 au calitati similare apelor minerale de la Ems si Eaux Bonnes
- sursa minerala nr. 20 (folosita pentru bai) depaseste calitatile celor din Hall, Salies de Beaurn, Bax, Eaux Bonnes.
Izvorul nr. 3 – CORONA OLĂNEŞTI - apă minerală sulfuroasă, clorurată, iodurată, sodică, hipotonă.
Indicaţii terapeutice:
• cură internă (crenoterapie):
- gastro-duodenite cronice;
- enterocolite cronice nespecifice;
- alergoze digestive;
- afecţiuni ce necesită cure de coreleză;
- afecţiuni metabolice (diabet zaharat necomplicat, hiperuricemie, gută).
Izvorul nr. 5 – MINERVA OLĂNEŞTI - apă minerală sulfuroasă, clorurată, iodurată, sodică, hipotonă.
Indicaţii terapeutice:
• cură internă (crenoterapie):
- gastro-duodenite cronice;
- enterocolite cronice nespecifice;
- afecţiuni ce necesită cure de coreleză (colecistită alitiazică, dischinezii);
- diabet zaharat compensat.
Izvorul nr. 7 – CRISTAL OLĂNEŞTI - apă minerală sulfuroasă, clorurată, iodurată, bromurată, sodică, izotonă.
Indicaţii terapeutice:
- tratament psoriazis, izvor cu calitati unice
- indicat pentru majoritatea alergiilor
• cură internă (crenoterapie):
- gastro-duodenite cronice;
- afecţiuni ce necesită cure de coreleză (dischinezii biliare, sechele postoperatorii pe căile biliare, colecistite cronice) ;
- enterocolite cronice nespecifice;
- alergoze digestive, respiratorii, cutanate;
- parazitoze intestinale.
• terapie parenterală (injecţii):
- afecţiuni alergice cu manifestare polimorfă (urticarie cronică, eczeme cronice, prurigouri, psoriazis, ihtioze incipiente, furunculoză cronică, neurodermite, acnee, infecţii urinare, hiperfoliculinemie);
• aerosoloterapie:
- rinosinuzite cronice;
- faringite cronice;
- laringite cronice;
- traheo-bronsite cronice;
- astm bronşic;
- rinite cronice alergice;
- pneumoconioze.
Izvorul nr. 8 – MARA OLĂNEŞTI - apă minerală sulfuroasă, clorurată, iodurată, bromurată, sodică, hipotonă..
Indicaţii terapeutice:
• cură internă (crenoterapie):
- gastro-duodenite cronice hipoacide;
- enterocolite cronice nespecifice;
- afecţiuni ce necesită cure de coreleză (dischinezii biliare, sechele postoperatorii pe căile biliare, colecistită cronică nelitiazică).
Izvorul nr. 9 – TRIUMF OLĂNEŞTI - apă minerală sulfuroasă, clorurată, iodurată, sodică, hipotonă.
Indicaţii terapeutice:
• cură internă (crenoterapie):
- gastro-duodenite cronice hipoacide;
- enterocolită cronică nespecifică cu scaune puţine şi stare de nutriţie bună;
- afecţiuni ale căilor biliare care necesită cure de coreleză (dischinezie biliară, sechele după operaţii pe căile biliare, colecistită cronică nelitiziacă) ;
- alergoze digestive.
Izvorul nr. 10 – FLORA OLĂNEŞTI - apă minerală sulfuroasă, oligominerală, hipotonă.
Indicaţii terapeutice:
• cură internă (crenoterapie):
- gastro-duodenite cronice hipoacide;
- enterocolită cronică nespecifică;
- afecţiuni care necesită cure de coreleză (dischinezie biliară, sechele după operaţii pe căile biliare) ;
- afecţiuni renale care necesită cure de diureză (infecţii urinare cronice, pielite, cistite).
Izvorul nr. 11 – PRIMO OLĂNEŞTI - apă minerală sulfuroasă, oligominerală. Pentru pofta de masa

Pentru cura externa, in statiune sunt prezente urmatoarele facilitati:
- un pavilion cu instalatii pentru bai calde si instalatii pentru irigatii, unde se fac zilnic bai.
- sectie de hidroterapie cu personal sanitar calificat unde se fac: bai generale, bai partiale, dusuri, dus-masaj, dus subacvatic, impachetari cu parafina, masaj uscat, bai cu plante medicinale, bai cu bule de aer.
- sectie de electroterapie: solux, bai de lumina partiale, raze ultraviolete, unde scurte, diatermie, bai galvanice 4 celurare, diadinamici, Interdin, etc.
- sectie de tratament cu instalatii de aerosoli.
- sala de cultura medicala, kinetoterapie (kinetoterapie individuala si de grup;kinetoterapie cu aparatura speciala (bicicleta ergometrica, steppere, covor rulant, etc.), hidrokinetoterapie individuala si de grup la piscina.
- in cadrul Hotelurilor exista o baza de tratament de fizioterapie si termoterapie unde se pot face zilnic cate 1286 proceduri medicale, printre care:
- bai cu bule si dus sbacvatic, bai galvanice, bai minerale, bai de plante
- injectii cu apa minerala, curent diadinamic, ionizari, solux, interdin
- stereodinatar, ultrasunete, impachetari cu parafina, masaj, aerosoli
- magnetodiaflux, ultraviolete, unde scurte, laser
Unitatea mai este dotata si cu o sala cultural-sportiva, 6 cabinete medicale, o sala de sterilizare si un laborator pentru analize medicale.
- in cadrul Hotelulurilor exista  cabinete medicale,  cabinete de fizioterapie unde se efectueaza o serie de proceduri ca tratament asociat curei de ape, o sala de fitness, o piscina acoperita

Climatoterapia
Climatologia este un factor foarte imporatant pentru tratamentul si profilaxia bolilor. Ea consta in schimbarea mediului pentru o perioada de cel putin 12 zile.
Climatoterapia consta in doi factori foarte importanti in tratamentul curativ, cat si in cel profilactic:
- o actiune de calmare, linistire, eliberare de stress.
- activ excitant: miscarea sistematica sub forma unei cure de teren (excursii, sport alternat cu ore de odihna).

Dietoterapia
La Olanesti, sub controlul personalului medico-sanitar de specialitate se intocmesc si se prepara zilnic un numar de 5 regimuri majore. Folosind clasificarea dupa prof. Pevzner, care clasifica dietoterapia in 15 regimuri, de la dieta 1 la dieta 15, in Olanesti se servesc dietele 1, 2, 3, 4, 5, in care se pot incadra toate afectiunile cu indicatii pentru Olanesti si care necesita si un regim alimentar.
De asemenea, si in in pensiunile şi restaurantele hotelulurilor se pot servi meniuri dietetice corespunzatoare afectiunii de tratat: dieta hiposodata, hipoacida, hipoproteica, hipolipidica, hipoglucidica (diabet).

Mobirise

Panorama partiala statiune

Mobirise

Izvorul 24

Adresa

Forestierilor 84 (fost 66)
Baile Olanesti
Valcea 245306
Romania

Contact

WhatsApp +4 0745 159 907
casagiuliaolanesti@gmail.com
Phone: +4 0745 159 907
              +4 0753 954 500 

Offline Website Creator